top of page

NYBORGS SKJULTE FORTÆLLINGER

Tag på en rejse til en anden tid og lyt til byen, skæbnerne og hemmelighederne, der bringer dig på helt tæt på Nyborgs hjerteslag. I både by og natur skjuler der sig små og store fortællinger, som ikke kan ses med det blotte øje, men nu har du muligheden for at finde dem og opleve dem på egen hånd. Dramatiske tidsrejser, der lader dig møde vigtige mennesker, være vidne til begivenheder, og som inviterer dig ud på udforskning af de såvel kendte og ukendte steder beliggende rundt om i Nyborg Kommune. Kom, træd ind i fortidens lydbillede og bliv selv en del af fortællingen.

 

Er du klar?


Tidsrejsen på Torvet
Kom med på en tidsrejse og lad historien om Nyborg Torv blive levendegjort for dig. Her er fyldt med skjulte historier, usynlige for øjet, gemt mellem nye og gamle brosten - og det er dem, der bliver vækket til live nu.


Din rejse starter i nutidens Danmark, men snart bliver du sendt tilbage i tiden; til Torvet, som det stod i 60’erne, til dagen for Danmarks befrielse og dernæst videre til 20’ernes muntre liv inden vi bliver vidner til en forfærdelig bybrand. Vores rejse tager os helt tilbage til den tid, hvor Kong Christian d. 3. anlagde torvet.


Torvets historie er forunderlig; mange liv har betrådt de mange sten, asfalten og det grus, som gennem tiden har udgjort Torvet. I dag bliver DU en del af den historie.

 

Manuskript: Brian Wind-Hansen

Instruktion og lyddesign: Jesper Dupont

Komponist: Harald Haugaard 

Medvirkende: Bjarne Henriksen, Kurt Dreyer, Betty Glosted, August Styhm Dupont, Lea Baastrup Rønne, Thomas Clausen, Anton Holten Lambert, Jesper Dupont 



De små skjulte

I Nyborg og omegn er der små skjulte fortællinger gemt i naturen og i byen; i sprækker mellem sten, mellem græstotter, jordvolde og i vandkanten ved havet. I de fortællinger, som du skal til at høre nu, gemmer der sig et væld af hemmeligheder, dramatiske begivenheder, kærlighedshistorier og meget mere.

Da Mads byggede en pyramide – Degnens høj
Her på degnens høj finder du en af Fyns mest glemte seværdigheder. På netop denne høj underviser lærer og degn, Mads Hansen, sine elever i, hvordan slaverne skabte pyramiderne i Egypten. Pigerne bærer jord og grus i deres forklæder, og drengene bærer sten i deres arme. Her ved det smukke, gamle elmetræ bliver du bragt tilbage til en tid, hvor elever først skulle oplives 
derefter oplyses.

Dronningens ild og digterens lykke – Magelund voldsted
Du tager et skridt ind i historien om Magelund - til dengang Magrethe d. 1. i 1391 overtager Magelund Slot... for derefter at brænde det ned! Du får et indblik i den nu afdøde dronnings skridt ude på voldstedet, hvor også digter og forfatter H.C. Andersen har haft sin gang. Du hører, hvordan hans tid på det nærliggende Lykkesholm Slot gjorde lykkelige indtryk på hans liv.

Strandet i mørket – Fyret på Knudshoved
Det gamle fyr har stået her siden 1940, men du kommer med endnu længere tilbage i tiden. På stedet, hvor du står, har du en fortrinlig udsigt til Storebæltsbroen, men Knudshoved gemmer også på skjulte fortællinger om, hvordan stedet op gennem tiden har været et trafikalt knudepunkt; helt fra dengang rejsende brød gennem Storebælt under barske isvintre. Der er is overalt - og det at krydse Storebælt i ismørket er forbundet med angst og frygten for at dø.

Massakren i Nyborg – Nyborg Vandtårn
Når du står her på det betagende og billedskønne voldanlæg, så er det svært at forestille sig, at en massakre fandt sted ikke langt herfra – lige udenfor byen. Her, hvor du står, stod unge, svenske soldater, der forsøgte at holde fast på Nyborg efter at have erobret byen. Herfra skal de ud og kæmpe mod en langt overlegen dansk hær med dens mange allierede, som vil generobre Nyborg. Det bliver et blodigt slag, der sent bliver glemt.  

Fra badehotel til hagekorskjole – Nyborg Strand
I årene inden første verdenskrig bryder ud, bliver der bygget mange badehoteller i Danmark – primært til det bedre borgerskab – og Nyborg er ingen undtagelse. Her på Nyborg Strand, hvor du står med den smukke udsigt til Storebæltsbroen, springer vi tilbage til før, broen blev bygget. Her hersker ægte badehotelsstemning, lige indtil Danmark bliver besat af Tyskland, og krigen kaster skygger over ferieglæden. Nu skal du bl.a. høre, hvordan et uhyggeligt symbol på besættelsen bliver gjort til noget smukt.

 

Manuskript: Brian Wind-Hansen

Instruktion og lyddesign: Jesper Dupont 

Komponist: Harald Haugaard

Medvirkende: Jesper Dupont 



Købmandens usynlige arv
Familien Michelsen er en jødisk familie, der er flygtet fra Polen og har bosat sig i Nyborg. I denne dramatiserede podwalk får du historien om unge Karl, hvis liv får en utrolig betydning for en hel nation på den anden side af Atlanterhavet. I dag tager du et skridt tilbage til 1839, hvor du følger Karl i en fortælling om håb, frygt, kærlighed, længsel og had. Lydbilledet af Karls liv giver dig et glimt ind i en hverdag i et anderledes Nyborg, hvor det ikke altid var let at være jøde.

Manuskript: Brian Wind-Hansen

Instruktion og lyddesign: Jesper Dupont 

Komponist: Harald Haugaard

Medvirkende: Lea Baastrup Rønne, Anton Holten Lambert


 

Produktion

Projektansvarlig:
Visit Nyborg

Research:
 Østfyns Museer

Musikindspilning: The Farm Studio v. Peter Sund


Musikere:

Mads Kjøller-Henningsen, Sebastian Bloch, Martin Strange Lorentzen

Mastering og efterbearbejdning
Poul Gejel - Produktionsholdet.dk

Projektleder: Christina Gaarde Engmann

 

Skærmbillede 2021-07-13 kl. 11.53.18.png
bottom of page