top of page

GRÆNSEVOGTEREN

En autentisk historie, der handler om oberst Svend Paludan-Müllers utrolige enmandskamp mod Gestapo.

Historien finder sted den 26. maj 1944, hvor det banker på Svends dør i Gråsten. Det er Gestapo. De forlanger at tale Obersten, men han svarer kort og kontant, at de kan vende tilbage når kontoret åbner klokken 10. Tyskerne nægter dog at gå. De sparker døren ind og… BANG! Obersten skyder en af de indtrængende, der falder død om i entreen, hvorefter resten stikker af. Det bliver begyndelsen på en intens skudkamp mellem Paludan og over 40 tyske soldater.

Denne lydforestilling er lavet i samarbejde med Teatret Møllen, som udbygger deres repertoire med lydteater langsomt sæson for sæson. Den første lydforestilling, som publikum kunne opleve i oktober 2023, var GRÆNSEVOGTEREN, der originalt havde premiere på Møllen tilbage i 2016.

Teaterstykket var en undersøgende og spændingsfyldt monolog med Ole Sørensen på scenen. Ole er med igen i denne auditive version, hvor han som før har rollen som Svend Paludan-Müller. I denne version får han dog selskab af Asger Reher, Bodil Jørgensen og mange flere, som sammen med Ole vækker fortiden og dramaet til live.

Tag til Gråsten og oplev fortællingen på egen hånd

Grænsevogteren er lavet i to forskellige versioner: som en lydforestilling og som en podwalk. Du kan derfor selv opleve Grænsevogteren, mens du går ruten i Gråsten, hvor hele dramaet udfoldede sig, eller du kan lytte hjemme i stuen med en god kop kaffe ved hånden. 

 

Du finder oplevelsen HER - på den digitale platform USEEUM:

Iscene.dk siger...

 

"Teatret Møllen og Sans-1 er gået sammen om en autentisk, sønderjysk lydteaterforestilling. Jesper Dupont har lønsomt instrueret Brian Wind-Hansens Grænsevogteren, så der er plads til refleksion og de mange uudtalte følelser, som fortællingens karakterer gennemlever."

"Samtidig høres deres svage smæld og råbende mandestemmer i baggrunden i Jesper Duponts lyddesign. Et lydtapet der indeholder alt fra den knasende lyd af fodtrin i grus og behagelig baggrundsmusik til den klirrende lyd af glas, der splintres og brag fra eksploderende håndgranater."

"Det er en rørende skæbnefortælling om en mand, der ikke vil gå på kompromis og se sit land i fjendens hænder. Men det er også en fortælling om mennesker, relationer og krig - og om hvor svært det er at udpege én version af en historie som værende den endegyldige."

Foto (2).jpg

Manuskript: Brian Wind-Hansen

 

Instruktion og lyddesign: Jesper Dupont

 

Producent: Christina Gaarde Engmann

Medvirkende

Svend Paludan-Møller: Ole Sørensen

Præst: Asger Reher

Tjenestepigen, Henny: Bodil Jørgensen

Soldaten: Thomas Clausen Rønne

Moderen: Betty Glosted

Borgmesteren: Thomas Leth

Datteren: Lærke Enevig Holst

Co-producenter: Teatret Møllen og Useeum

bottom of page